Τρίτη 3 Απριλίου 2018

The Fall: only Amiga makes it possible!

Γουάου!

Ναι, αυτό σκέφτηκα, "γουάου". Τίποτα άλλο.

Πρέπει να μου πήρε κάποια λεπτά να συνέλθω - το σοκ ήταν μεγάλο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, demos με εντυπωσιακά εφέ που σπρώχνουν το hardware σε κόσμους για τους οποίους δεν το προόριζαν οι κατασκευαστές του έχουμε δει, πια, χιλιάδες. Demos άρτια αισθητικά αρκετά λιγότερα. Demos που να ξεφεύγουν από την techno/trance/μεταμοντέρνα αισθητική μάλλον ελάχιστα από τη δεκαετία του '90 και μετά. Ε, και demos που να συνδυάζουν όλα τα παραπάνω και να τρέχουν στην κορυφαία (από άποψη hardware σε σχέση με την εποχή της) πλατφόρμα που υλοποιήθηκε ποτέ, απλά, ελάχιστα. Ένα απ' αυτά είναι το The Fall των Lemon & The Deadliners. Αν τα ονόματα αυτά σας φέρνουν κάτι στο μυαλό είναι μάλλον επειδή σας είχα παρουσιάσει και στο παρελθόν δουλειές των 2 αυτών groups.

Στο The Fall παρακολουθούμε τις περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, δοσμένες με ευρηματικούς τρόπους και απαράμιλλη αισθητική σε μια παραγωγή που καταλαμβάνει 2 μονάχα δισκέτες και τρέχει - ναι, αυτό είναι το πραγματικά εντυπωσιακό - σε απλή Amiga 500 με 1ΜΒ μνήμης. Παρακολουθώντας προσεκτικά το The Fall είναι αδύνατον να μην εκτιμήσει κανείς τους Lemon & The Deadliners - όχι μονάχα για την οπτικοακουστική τους προσέγγιση στο αριστούργημα του μεγάλου Lewis Carroll, αλλά και για την out of this world εκμετάλλευση των διαθέσιμων hardware πόρων, που κάνουν τον θεατή/ακροατή να σκεφτεί το χιλιοειπωμένο "only Amiga makes it possible", το οποίο, στην περίπτωσή μας, όχι μονάχα δεν φαντάζει υπερβολικό, αλλά, απλά, ταιριάζει γάντι.


Όπως και πριν από κάποιον καιρό με το υπέροχο Meadows, έτσι και τώρα με το The Fall απόλαυσα με την ψυχή μου ένα ακόμα demo που ξέφυγε από την πεπατημένη όντας ένα σύνολο εφέ, γραφικών και μουσικής που δεν έχει τίποτα συγγενικό με την trance strobo γκριζομαυρίλα που μας πετούσαν στην μούρη απλόχερα τα groups εδώ και μια εικοσαετία και βάλε. Οι Lemon & The Deadliners είναι πραγματικά άξιοι θαυμασμού και συγχαρητηρίων και η (31 ετών φέτος) Amiga 500 στα χέρια τους γίνεται και πάλι το ασύγκριτο μηχάνημα που όλοι ποθήσαμε, αποκτήσαμε, αγαπήσαμε και λατρέψαμε. Είναι πράγματι σταγόνα στον ωκεανό οι παραγωγές που είναι αντάξιες του βαριού ονόματος της Μεγάλης Κυρίας του home computing, αλλά, όσες καταφέρνουν να ανταποκριθούν, σε αφήνουν απλά με το στόμα ανοιχτό. Ακόμα και εν έτει 2018...

Το The Fall ήρθε πρώτο στην Revision 2018 (πώς να μην ερχόταν, άλλωστε;) και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Κάντε τον κόπο και τρέξτε το σε μια πραγματική Amiga, του αξίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.