Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Iceblox Plus: γιατί πιγκουίνους δεν έχει μονάχα το Linux!

Το Iceblox Plus είναι ένα παιχνίδι που ίσως και να το γνωρίζετε εάν είστε hardcore οπαδός της Nokia και τα τελευταία χρόνια είχατε γυρίσει με πείσμα τις πλάτες σας σε προτάσεις όπως το iPhone, τα Android phones, τα Windows phones και όλα αυτά τα μοντέρνα μπιχλιμπίδια. Βλέπετε, πρόκειται για ένα γλυκύτατο arcade παιχνιδάκι που θυμίζει αρκετά το κλασικό coin op του παρελθόντος Pengo και το οποίο κυκλοφόρησε σχεδόν σε οποιαδήποτε κλασική συσκευή κινητής τηλεφωνίας Nokia μπορεί να σας έρθει στο μυαλό. Δώστε βάση: τα Nokia 7210, 6610, 5100, 6100, 3510i, 3520, 7650, 3650 αλλά και τα Sharp GX10 και Sony Ericsson T300, T610 και Siemens S55 είχαν δει εκδόσεις του Iceblox Plus πριν ο δημιουργός του Karl Hornell αποφασίσει να το μεταφέρει στον Commodore 64!


Όπως γράφει ο ίδιος ο Karl η μεταφορά στον αγαπημένο 8μπιτο υπολογιστή ήταν γι' αυτόν μια πραγματικά δοκιμασία, καθώς οι hardware περιορισμοί ενός υπολογιστή 35ετίας σε σχέση με τα κινητά που ανέφερα παραπάνω είναι, όπως και να το δει κανείς... περιοριστικοί! Έτσι, ο Karl αναγκάστηκε να φτιάξει εξ' ολοκλήρου όλο το παιχνίδι σε assembly και τα αποτελέσματα φαίνονται, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια...

Καταρχάς, συνολικά το Icebox Plus είναι ένα παιχνίδι που δείχνει, παίζεται και ακούγεται "επαγγελματικό": δεν υπάρχει κάποιος τομέας στον οποίο να υστερεί (ούτε και κάποιος στον οποίο να θέτει νέα standards, αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός έτσι κι αλλιώς) και να προκαλεί ανάμικτες εντυπώσεις. Τα γραφικά είναι πολύ καλά, ο ήχος συμπαθητικός, ο χειρισμός ακριβέστατος, η κίνηση των sprites ομαλότατη και ο έλεγχος του sprite collision όπως ακριβώς θα έπρεπε.


Με αυτά βέβαια μην θεωρήσετε ότι έχουμε να κάνουμε με το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών για τον Commodore 64 ή κάτι αντίστοιχο: υπάρχει πάντα και ο παράγοντας του gameplay, που περιορίζει ή εκτοξεύει τις εντυπώσεις. Στην περίπτωση του Icebox Plus έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ απλό παιχνίδι του τύπου "σπάσε τους παγοκύβους με τα χρυσά νομίσματα και απέφυγε τις φωτιές" το οποίο ναι μεν είναι απλό και διασκεδαστικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι το... παιχνίδι της ζωής σας!


Συνολικά έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά, ολοκληρωμένη σε κάθε επίπεδο και σαφώς ανώτερη του μέσου όρου των παιχνιδιών που κυκλοφορούν για τον 64άρη τα τελευταία χρόνια. Μιας και διατίθεται δωρεάν επιβάλλεται να το κατεβάσετε και να το δοκιμάσετε - πραγματικά πρόκειται για αξιόλογο παιχνιδάκι (το "παιχνιδάκι" αναφέρεται στην απλότητα και όχι στην ποιότητα, να το ξεκαθαρίσω αυτό). Μπορείτε να το βρείτε εδώ. Τρέξτε το και βοηθήστε τον συμπαθέστατο πιγκουίνο Pixel Pete να συλλέξει τα 5 νομίσματα από την κάθε πίστα, ώστε να προχωρήσει στην επόμενη. (Πηγή: Indie Retro News).

2 σχόλια:

  1. Το φόρτωσα και το δοκίμασα εχθές.

    Μου άρεσε ο χειρισμός του. Ακόμη και η αυτόματη κλωτσιά του πιγκουινάκου αποτελεί φοβερή λεπτομέρεια. Ιδανικό παιχνίδι για άτομα με περιορισμένο χρόνο (πλέον ΚΑΙ ικανότητες! LOL!) που θέλουν να ξεδώσουν με κάτι στα γρήγορα και με χειρισμό απλούστατο, σχεδόν παιδικό.

    Το παιχνίδι σχεδόν κυλάει μόνο του, τουλάχιστον στις πρώτες πίστες γιατί μετά πρέπει να σκέφτεσαι ακαριαία και σωστά. Ομορφιά και σκέτη γλύκα η πίστα με τα lego που μου θύμισε PacMania.

    29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν ..εχμμμ (μην κάνουμε και διαφήμιση!)...κι εγώ συνιστώ το πιγκουινάκι το τρελό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το γράφεις, Γιώργο: ιδανικό για άτομα με περιορισμένο χρόνο (το άλλο για τις ικανότητες το κάνω γαργάρα). Τέτοια παιχνίδια θέλουμε στα 8μπιτα!

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.