Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

FUZE: remember when computing was fun?

Ένα κλασικό Αμιγκάδικο σλόγκαν είναι το περίφημο "Remember when computing was fun?" και προφανώς είναι απολύτως εύστοχο αν ως "fun" εννοούμε αποκλειστικά τα video games. Για κάποιους εξ ημών που "fun computing" σημαίνει πειραματισμός, προγραμματισμός, κατσαβίδιασμα κι άλλα τέτοια ωραία (φυσικά και συμπεριλαμβάνουμε και τα video games, δεν είμαστε πειραγμένοι) το σλόγκαν είναι ωραίο αλλά η σχέση του με την πλατφόρμα της Amiga μάλλον περιορισμένη. Τουλάχιστον συγκριτικά με αυτήν με τα 8μπιτα home computers.


Αυτό το "fun" λοιπόν ήταν που είχε λείψει τόσα χρόνια. Η δημιουργική ενασχόληση με τους υπολογιστές μέσω του προγραμματισμού - και δεν αναφέρομαι σε κάτι σύνθετο, απλά concepts μπας και καταλάβουμε πώς δουλεύει το ρημάδι. Και αν μέσα απ' αυτή τη διαδικασία περάσουμε και καλά, ακόμα καλύτερα. Ε, κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό γίνεται ακόμα και σήμερα, μέσω ενός project που φέρει την ονομασία "FUZE".


Τι εστί FUZE, λοιπόν; Σύμφωνα με το επίσημο site "FUZE is a learning environment designed to make learning (and teaching) real text based coding as easy and as accessible as possible". Δεν ακούγεται άσχημο, έτσι δεν είναι;


Το FUZE εμφανίστηκε αρχικά ως ένα πακέτο hardware και software για το Raspberry Pi model B. Περιελάμβανε ένα case που μεταμόρφωνε το Pi σε "κανονικό" υπολογιστή, θυμίζοντας αρκετά σε εμφάνιση 8/16bit μηχάνημα. Όχι μόνο αυτό, αλλά έδινε και εύκολη πρόσβαση στο GPIO και δυνατότητα σύνδεσης αυτού με ηλεκτρονικά εξαρτήματα - όλα ανετότατα προσβάσιμα στο επάνω μέρος του case. Από την πλευρά του λογισμικού, είχαμε ένα Linux distro με την FUZE BASIC. Ναι, ας μην σας κάνει εντύπωση, ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά την "μόδα" που ξεκίνησαν οι Apple II, TRS-80 Model I και Commodore PET, ο ευκολότερος και πλέον διασκεδαστικός τρόπος εισαγωγής στον προγραμματισμό παραμένει η BASIC!


Προσωπικά είχα την τύχη να αποκτήσω σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή από έναν πολύ καλό φίλο ένα FUZE case μαζί με ένα Raspberry Pi model B και το απαραίτητο τροφοδοτικό πριν από λίγο καιρό. Σκόπευα να το χρησιμοποιήσω ως emulator κυρίως, αλλά διαπίστωσα ότι γενικώς το original Raspberry Pi είναι πάναργο σε σχέση με τα Raspberry Pi 2 και 3 κι έτσι, για καλή μου τύχη, είπα να δοκιμάσω και το FUZE distro.


Πραγματικά, αν και η FUZE BASIC είναι (ευτυχώς) διαθέσιμη για download και χρήση σε οποιονδήποτε υπολογιστή τρέχει Windows, έχω την αίσθηση πως ο συνδυασμός FUZE case, Raspberry Pi και FUZE BASIC είναι η απόλυτη προσέγγιση της νέας χιλιετίας στο fun computing του παρελθόντος. Και ναι μεν η αγορά ενός FUZE case δεν είναι απαραίτητη - καθώς και η τιμή του είναι κάπως "αλμυρή" - αλλά δίνει άλλον αέρα στο Raspberry Pi και φέρνει στο νου παλιότερες, πιο ανέμελες και χαλαρές εποχές. Ειδικά το a la BBC micro flavor του FUZE case είναι το κάτι άλλο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας:


Μιας και ξεκίνησα την "περιπέτειά" μου με το FUZE distro μόλις σήμερα η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πού θα με βγάλει, αλλά, προς το παρόν πιάνω τον εαυτό μου να πληκτρολογεί και να δοκιμάζει απλά προγραμματάκια με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη και μια αίσθηση πραγματικής, γνήσιας και ανόθευτης προσμονής για τα αποτελέσματα του κάθε προγραμματιστικού εγχειρήματος. Κι επειδή ναι, θυμάμαι και εκείνες τις παλιότερες εποχές της κυριαρχίας των 8μπιτων home computers, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το FUZE μπορεί πραγματικά να μας φέρει πιο κοντά στο "fun computing". Κι αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, ειδικά στους δύσκολους, ρουτινιάρικους και μίζερους καιρούς που διάγουμε...


Αν σας "έψησα" μπορείτε να βρείτε όλα τα downloads της FUZE BASIC σε αυτήν την σελίδα, όπως και το reference guide που όμως προϋποθέτει κάποια γνώση BASIC. Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποια μαθήματα για να σας μπάσουν για τα καλά στον κόσμο της FUZE BASIC. Δεν θα γράψω κάτι παραπάνω: πειραματιστείτε και χαρείτε το. And then you'll remember when computing was fun!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.