Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

C64 gaming: quality doesn't come cheap

Ή, στο ελληνικότερον, "τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κ*λους"!

Αφορμή για την παράθεση του παραπάνω γνωμικού αποτέλεσαν τα νέα για τη δυνατότητα προπαραγγελίας δύο εκ των πλέον υποσχόμενων και αναμενόμενων νέων τίτλων για τον Commodore 64, των Argus και Sam's Journey. Αναφέρομαι σε δύο παιχνίδια που μας γνωστοποιήθηκαν από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους, ώστε - και σε συνδυασμό με τις συχνές ενημερώσεις για την πορεία του development - να δημιουργηθεί το απαραίτητο hype και η προσμονή για την τελική τους έλευση στην gaming σκηνή του 64άρη.

Τώρα λοιπόν που απέχουμε μόλις ένα μήνα από την επίσημη κυκλοφορία του Argus, έφτασε η ώρα για μια βόλτα από το official site της Psytronik (η οποία ανέλαβε τη διανομή). Ας μην ξεχνάμε ότι το Argus, πέρα από το να είναι ένα μεγάλο σε διάρκεια/έκταση role playing adventure διαθέτει και πακέτο με εξαιρετικό artwork, που φέρνει στο μυαλό - μην πω και ξεπερνά - τις συσκευασίες των θρύλων του παρελθόντος Ultimate Play The Game και Psygnosis. Συνεπώς, μια κάπως "τσιμπημένη" τιμή θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν αναμενόμενη. Το παρακάτω screenshot αποδεικνύει το αληθές του λόγου (οι τιμές είναι σε λίρες Αγγλίας και όχι σε ευρώ):


Εάν στις τιμές που βλέπετε προσθέσουμε το κόστος του ταχυδρομείου, ανεβαίνουμε στις 45,14£ ήτοι 50,50€ με τις τρέχουσες ισοτιμίες. Προσέξτε ότι αναφερόμαστε σε ένα παιχνίδι που έρχεται σε κασέτα ή δισκέτα και όχι σε κάποιο αναμενόμενα πολύ ακριβότερο cartridge...

Μετά την μικρή ψυχρολουσία, είπα να δω και τι συμβαίνει με την περίπτωση του πολυδιαφημισμένου Sam's Journey. Στην περίπτωση αυτή την προώθηση/διανομή έχει αναλάβει η Protovision και το παιχνίδι είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει. Μπορούμε όμως να κάνουμε κράτηση της κόπιας μας, για την οποία θα πληρώσουμε τα παρακάτω (σε ευρώ) χωρίς να ξέρουμε ακόμα το κόστος του ταχυδρομείου:


Σύμπτωση; Το Sam's Journey σε δισκέτα κοστίζει ακριβώς όσο και το Argus (45€) και, ευτυχώς, εδώ υπάρχει και μια έκδοση σε cartridge η οποία, λόγω υψηλότερου κόστους παραγωγής/κατασκευής δικαιολογεί πολύ περισσότερο την τιμή των 55€ άνευ ταχυδρομικών. Τέλος, έχουμε και τη δυνατότητα του digital download το οποίο, με τιμή 19,99€ πρέπει να θέτει κάποιο ανεπίσημο ρεκόρ για το ακριβότερο digital download παιχνιδιού για Commodore 64 στην ιστορία!

Με τα παραπάνω δεν θέλω να κράξω τους ανθρώπους - στην τελική δικό τους είναι το προϊόν, δικός τους είναι ο κόπος, όσο θέλουν το πουλάνε σε μία ελεύθερη αγορά. Απλά, γνωρίζοντας ότι το κόστος των υλικών (κουτί, εγχειρίδιο χρήσης, δισκέτα) ακόμα και σε μικρές ποσότητες είναι πια ελάχιστο (μικρότερο των 5€) δυσκολεύομαι κάπως να κατανοήσω το πώς σκέφτηκαν οι δημιουργοί των παιχνιδιών ώστε να δικαιολογήσουν τα υπόλοιπα 40€ της τελικής τιμής. Θεωρώ λογικότερη την κυκλοφορία (και την αγορά από εμάς τους χρήστες) περισσότερων παιχνιδιών σε χαμηλότερες τιμές, παρά την κυκλοφορία παιχνιδιών με τιμές ανάλογες με αυτών του... Playstation! Εκτός φυσικά και αν τα Sam's Journey και Argus είναι τόσο καλά παιχνίδια, που δικαιολογήσουν έτσι το υψηλό κόστος κτήσης τους.


Προφανώς και ό,τι κυκλοφορεί για καλό είναι - πάντα το υποστήριζα και πάντα θα το υποστηρίζω. Απλά φοβάμαι μήπως προϊόντα με τόσο υψηλές τιμές "πάνε άπατα" με αποτέλεσμα να αποθαρρύνουν ανάλογες προσπάθειες που τυχόν είναι στα σκαριά. Και αυτό φυσικά θα είναι το χειρότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.