Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Logon's Run - ο Amstrad κατακτά την 3η διάσταση!

First things first - για να είμαστε σωστοί δηλαδή, όχι τίποτα άλλο! Να ευχαριστήσω λοιπόν τον φίλο μου τον Βασίλη (κάποιοι τον γνωρίζουν ως "Vulture" εκεί στα Αμιγκο-στέκια) ο οποίος, σα να χτυπούσε κάρτα, ακριβώς στις 9 το πρωί, έσπευσε να με ενημερώσει για την κυκλοφορία ενός νέου demo για τον Amstrad, που ονομάζεται "Logon's Run - 3D meets the aging bits". Βασικά ο άνθρωπος με ενημέρωσε για όλο το event της Revision 2017 για το οποίο, εντελώς ειλικρινά θα ομολογήσω ότι δεν το είχα πάρει χαμπάρι: ναι, είναι η πικρή αλήθεια ότι η Amiga και οι accelerators μας έφαγαν τα καλύτερά μας χρόνια (και μερικά ακόμα)!

Το Logon's Run λοιπόν, που είναι και το θέμα μας, είναι ένα ολοκαίνουριο demo, μεγέθους 22Κ (!), το οποίο, πραγματικά, φέρνει την 3η διάσταση στον Amstrad CPC! Δεν θέλω να γράψω πολλά λόγια, καθώς τελικά σχεδόν όλοι είμαστε οπαδοί του δόγματος "seeing is believing" ήτοι "δείξτο μου να σε πιστέψω"! Απλά να αναφέρω ότι τα γραφικά που βλέπουμε "παίζουν" στο MODE 1 του Amstrad (320 x 200 pixels, 4 χρώματα) και, αν τα χρώματα σας φαίνονται περισσότερα, αυτό οφείλεται στην έξυπνη χρήση της τεχνικής του dithering. Ή, εδώ που τα λέμε, μπορεί και να είναι περισσότερα: ποτέ δεν ξέρεις με αυτούς τους τύπους!


Να συμπληρώσω ότι τα τρισδιάστατα, υψηλής ανάλυσης γραφικά κινούνται με χαρακτηριστική ομαλότητα τέτοιου επιπέδου που θα πρέπει να αναγκάσει όσους έγραψαν στο παρελθόν ότι "ο Amstrad δεν μπορεί να επιτύχει ομαλή κίνηση στα γραφικά ελλείψει custom chips" να... φάνε τα γραπτά τους!

Εννοείται (;) ότι όλα τα παραπάνω συνεπικουρούνται από ένα αξιόλογο soundtrack, έτσι, για να μη μείνουν τα αυτιά σας παραπονεμένα σε σχέση με τα μάτια σας! Μπορείτε να κατεβάσετε το Logon's Run - 3D meets the aging bits από εδώ.


4 σχόλια:

  1. Ήμουν στο facebook και έπεσα live στην σχετική ανάρτηση σου! Τι να πω για αυτό το demo...ειλικρινά θα το θεωρούσα demo του st και γιατί όχι της amiga αν δεν διέκρινα το ay chip!!!
    Πάντως τα 4 χρώματα του mode 1 δεν τα είδα εδώ. Θα έλεγα ότι είδα τουλάχιστον τα διπλάσια μην πω τετραπλάσια σαν το mode 0! Τελικά όντας για πολλά χρόνια κάτοχος και βασικός χρήστης cpc που παραπονιόταν για τα κάκιστα spectrum ports και την μέτρια κίνηση στα παιχνίδια θα αναθεωρήσω.Όλα έχουν να κάνουν με την διάθεση των προγραμματιστών και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν. Τα μηχανήματα της νιότης μας δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν κάνοντας πράγματα που τότε δεν φανταζόμασταν καν ότι μπορούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, Σπύρο!

      Νομίζω ότι ο Amstrad ήταν από τα πλέον αδικημένα μηχανήματα, πάντως. Όχι εμπορικά βέβαια, αλλά να, αυτή η άποψη που κυριαρχούσε ότι "ναι μωρέ, καλός είναι, αλλά σε γραφικά & κίνηση δεν λέει και πολλά" ήταν μάλλον εντελώς λάθος! Και, μην ξεχνάμε ότι επρόκειτο για έναν υπολογιστή που προσέφερε το πλήρες πακέτο: 80στηλη οθόνη, ενσωματωμένο disk drive ή κασετόφωνο και εξαιρετική BASIC. Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα που δύσκολα βάζει κάποιος το χέρι στην τσέπη αν δεν έχει να κάνει με την προσωπική του επίδειξη ο CPC 6128 συνέχισε να χρησιμοποιείται με εφαρμογές κοινοχρήστων, αποθήκης, λογιστηρίου κλπ σχεδόν μέχρι και το 2000!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το demo δείχνει απίστευτο!
    Μου δίνει την αίσθηση ότι τρέχει 50fps...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω ρε φίλε: πρέπει να το δει κανείς σε πραγματικό CPC για να το πει με σιγουριά. Εγώ δεν το έχω τρέξει στον δικό γιατί μου έχει χαλάσει το SCART καλώδιο!

      Όπως και να 'χει πάντως, είναι εντυπωσιακότατο...

      Διαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.