Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Thunderdome: only Checkpoint makes it possible!

O Atari ST οφείλει πολλά τα τελευταία χρόνια στο demogroup Checkpoint: οι εν λόγω κύριοι όχι μόνο είναι από τους πλέον πιστούς του - εντελώς άδικα - λησμονημένου Jackintosh στον 21ο αιώνα, αλλά φροντίζουν ώστε η πλειονότητα των παραγωγών τους να τρέχει σε "απλό" Atari ST (με 1ΜΒ μνήμης, πάντως) κι όχι στον πιο "βολικό" λόγω blitter και stereo ήχου Atari STE όπως επιτάσσει η μόδα των τελευταίων ετών...

Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν σε παραγωγές του group Checkpoint (δείτε εδώ και εδώ) και είμαι βέβαιος ότι θα αναφερθώ και στο μέλον, καθώς έχουμε να κάνουμε με πολυγραφότατους (μιλώντας software-ικά) προγραμματιστές, με πολύ ισχυρή παρουσία στην demoscene την τελευταία εικοσαετία.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το Thunderdome, ένα demo που έρχεται σε 2 δισκέτες και θα βάλει τον 1040STF σας να κάνει... υπερωρίες! Το Thunderdome αποτελείται από 2 μέρη, με το πρώτο να κυριαρχείται από sampled Techno μουσική και το δεύτερο να ξοδεύει την επεξεργαστική ισχύ του ST (που όπως αποδεικνύεται την έχει και με το παραπάνω) σε 3D parts. Αισθητικά, και πλην μίας και μόνο οθόνης (είχαν άραγε υποχρέωση σε κάποιον;), το Thunderdome στέκεται εξαιρετικά καλά καθ' όλη τη διάρκειά του. Πολλά δε από τα εφέ που παρουσιάζει έρχονται από άλλους 16μπιτους (γκουχ!) υπολογιστές, οι οποίοι - ας πούμε - τα είχαν στο τσεπάκι τους λόγω custom chipset (γκουχ-γκουχ!) και άλλων "καλουδιών". Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η πρώτη θέση που κατέλαβε το Thunderdome στο demoparty Silly Venture 2014.

Ας είναι, πάντως: όσο υπάρχουν groups όπως οι Checkpoint με τις υπέροχες παραγωγές τους, ο απλός, μαμίσιος Atari ST του '85 θα βουλώνει στόματα οπαδών του Sensible Soccer. Ο νοών νοείτω!




4 σχόλια:

  1. Ο χρηστος είμαι(Sinistargr) Παναγιώτη το demo είναι πολύ ωραίο, και μπράβο σε αυτούς που το βγάλανε, αλλα ο ήχος έιναι χειρότερος και από amstrad, δηλαδή έλεος 16 bit μηχάνημα και το sampling είναι τραγικό, μονο και μονο για οικονομία χώρου με αποτέλεσμα να σου ξύνει τα αυτιά, και να χαλάει όλη τι μαγια του demo, κοίτα τι φτιαγνουν στον c64 άκου ήχο και δες atari, για τον ήχο λέω πάντα, και δεν κάναν τον κόπο ούτε στον στε να το φτιάξουν για να δείξει όπως πρέπει το demo επειδή βαριούνται, και μετά λέμε γιατί ο κόσμος προτιμά την amiga ok ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το γιατί ο κόσμος προτιμάει Amiga άστο, είναι ολόκληρη κουβέντα και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι πάντα προς τιμήν του... κόσμου! :D

    Από κει και πέρα, έχεις δίκιο για την ποιότητα του sampling: ίσως η μικρή χωρητικόητα της δισκέτας, ίσως η μεγάλη διάρκεια του sample, ίσως και τα δύο μαζί - το γεγονός είναι ότι σε ορισμένα σημεία η χροιά του ήχου είναι πραγματικά ενοχλητική. Δεν νομίζω ότι φταίει το chip του Atari γι' αυτό - άλλωστε είναι το ίδιο με του Amstrad και του 128άρη Spectrum: όχι απαράδεκτο, σε καμία περίπτωση, αλλά σίγουρα χειρότερο του SID και έτη φωτός πίσω από την Paula.

    Αλλά όταν εγώ πετάω το "ποια γραφικά; Η μουσική είναι το εντυπωσιακό στην Amiga!" όλοι με κοιτάνε σα να είμαι ο τρελός του χωριού!

    Συνοψίζοντας πάντως, συμφωνώ μαζί σου ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν κάποιο sample μικρότερης διάρκειας και καλύτερης ποιότητας. Ή, ακόμα καλύτερα, όχι samples - η διαφορά στην ποιότητα του ήχου στο 2ο part του demo που δεν είναι sampled βγάζει... αυτιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασικά αδυνατώ να καταλάβω τι μπορεί να σ' αρέσει στο Thunderdome.. Για μένα το τελευταίο καλά demo τους είναι το Suretrip II (αν και το μόνο checkpoint demo που βλέπω ξανά και ξανά είναι το Posh). Γενικά μιλώντας τα Γερμανικά demo είναι περισσότερο coderpr0n και πάσχουν πάρα πολύ στο design. Μάλλον είναι η παράδοση του Megademo. Αν και μπορώ να εκτιμήσω τον κώδικα του defjam (ακόμα θυμάμαι το πως κάποιοι PC sceners που φώναζαν Amigaaaaaarrggghhh, το βούλωσαν όταν βγήκε το χέρι στο suretrip II), δεν μου αρέσει καθόλου το design. Προτιμώ τα Γαλλικά demo για αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μου αρέσει στο Thunderdome; Πρώτα απ' όλα, το ότι τρέχει σε απλό ST και όχι σε STE. Στη συνέχεια, το ότι σχεδόν όλα τα parts του τα έχουμε (ξανα)δει παλιότερα σε Amiga, οπότε εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάποιοι έκαναν τον κόπο να τα φτιάξουν σε ST, μπας και κάνουν κάποτε όλους αυτούς με τις παρωπίδες να καταλάβουν ότι ο Atari ST δεν ήταν και τόσο κακό μηχάνημα και ότι η διαφορά του με την Amiga ΔΕΝ ήταν χαώδης. Τέλος, μου αρέσουν τα 3D parts του Thunderome ιδιαίτερα (αυτό με το logo του demo, αυτό με το MK2, κ.ά.).

    Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποια προκατάληψη από μέρους μου (προσπαθώ πάντως συνειδητά να μην υπάρχει), αλλά εκτιμώ ιδιαίτερα κάθε προσπάθεια που έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο παιχνίδι ή demo για τον απλό ST, σε αντίθεση με την "εύκολη" λύση του STE. Άλλωστε υπήρξα χρήστης και ένθερμος οπαδός του ST στα "καλά" του χρόνια, οπότε δεν μπορώ να δεχτώ εύκολα την τωρινή απαξίωση του μηχανήματος για χάρη του blitter και του DMA ήχου του STE...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.