Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

O Jens επιστρέφει με τον ACA500 Plus!

Ο οργασμός παραγωγής νέων accelerators για τη δημοφιλέστερη Amiga όλων των εποχών (προφανώς αναφέρομαι στην Αmiga 500, που ήταν και η πλέον επιτυχημένη εμπορικά) δείχνει να συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Αυτή τη φορά, έχουμε τον accelerator-sequel, από τον ένα και μοναδικό κατασκευαστή-που-αγαπάμε-να-κράζουμε, τον (κάποτε) δημοφιλή Jens Schönfeld και την εταιρία του, την Individual Computers. Το νέο προϊόν (ο accelerator που λέγαμε) είναι ο διάδοχος του αμφιλεγόμενου ACA500, ο οποίος ονομάζεται ACA500 Plus ("οποία έκπληξις", θα αναφωνούσα εγώ ο κακεντρεχής!) και ο οποίος θα είναι διαθέσιμος στο κοινό σε μία μόλις εβδομάδα από σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 2017 και με τιμή 129,96€.


Τι είναι όμως ο ACA500 Plus; Παρουσιάσαμε πλην λίγο καιρό τους Wicher 500 και HC508 με τους ταχύτατους νέους 68000 χρονισμένους στα (διόλου ευκαταφρόνητα) 50MHz. Ο ACA500 Plus τι έχει να αντιπαρατάξει;

Λοιπόν, ο ACA500 Plus, όπως και ο πρόγονός του έχει 2 slots για Compact Flash κάρτες, μία για να χρησιμοποιείται ως δίσκος και η δεύτερη ως μέσο μεταφοράς δεδομένων από και προς σύγχρονους υπολογιστές. Όπως και ο ACA500, ο Plus διαθέτει το expansion slot τύπου Amiga 1200, γεγονός που του επιτρέπει να δέχεται accelerators σχεδιασμένους για τον τελευταίο οικιακό υπολογιστή που κυκλοφόρησε ποτέ, και πιο συγκεκριμένα τα μοντέλα της Phase5 και της Individual Computers - χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να λειτουργεί και κάποιος accelerator κάποιου άλλου κατασκευαστή...

Φυσικά, ο ACA500 Plus διαθέτει αρκετά ακόμα χαρακτηριστικά πέρα από τα προαναφερθέντα - αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με τον απλό ACA500, έτσι δεν είναι; Για να δούμε λοιπόν τι έχουμε...

Ο ACA500 Plus είναι εφοδιασμένος με έναν επεξεργαστή MC68EC000 χρονισμένο στα 14MHz, ο οποίος, μέσω overclocking (και πολύ φοβάμαι και με την ανάλογη χρέωση) θα μπορεί να χρονιστεί στα 21, στα 28 αλλά ακόμα και στα 42MHz (τώρα μιλάμε!). Τον νέο επεξεργαστή περιστοιχίζουν 8ΜΒ μνήμης Fast RAM αλλά και 8ΜΒ μνήμης Flash για kickstarts κλπ. Μια μη αναμενόμενη προσθήκη είναι η δυνατότητα λειτουργίας του ACA500 Plus και ως Action Replay III Freezer Cartridge αλλά και η οθόνη 2 χαρακτήρων που ονομάζεται "DisMo".


Στην τιμή των 129,96€ εμπεριέχεται η άδεια χρήσης των Kickstart 1.2, Kickstart 1.3 αλλά και Kickstart 3.1 καθώς και του Workbench 3.1 - όλα αυτά θα βρίσκονται προεγκατεστημένα στην Flash ROM του επιταχυντή, μαζί φυσικά με το Action Replay. Σε ότι αφορά τις Compact Flash κάρτες τώρα, ο controller του ACA500 Plus είναι αρκετά γρήγορος, καθώς ξεπερνά σε ταχύτητα τον SCSI controller της Amiga 3000, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει τη χρήση καρτών CF με μέγεθος μεγαλύτερο των 4GB.


Μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια ο οποία αναμφισβήτητα δίνει έξτρα πόντους στον ACA500 Plus είναι το ότι διαθέτει ένα κύκλωμα που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει κανονικά quit όταν τρέχει παιχνίδια μέσω WHDload, ακόμα και αν χρησιμοποιεί μόνο τον MC68EC000 και όχι κάποιον έξτρα accelerator. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την trapdoor expansion επέκταση μνήμης των 512ΚΒ που πιθανότατα διαθέτουμε ως Chip RAM, ανεβάζοντας την Chip της 500άρας μας στο 1ΜΒ.


Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο ACA500 Plus μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε εξωτερικό floppy drive ως df0: εάν επιθυμούμε, έχει clockport connector αλλά και έναν ακόμα 16bit connector που προορίζεται για σύνδεση επεκτάσεων για USB ή κάρτα δικτύου (!) που όμως δεν είναι ακόμα διαθέσιμες. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφέρω ότι ο ACA500 Plus έχει περασμένες στην Flash ROM του τις libraries του Thor για Motorola 68040/68060 και για MMU και μνήμη, γεγονός που επιτρέπει την άμεση λειτουργία ενός επιταχυντή με 68040 ή 68060 επεξεργαστή χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσουμε πρώτα τις ανάλογες libraries.

Ουφ! Νομίζω ότι αυτά ήταν όλα - ή, σχεδόν, τέλος πάντων! Σε γενικές γραμμές ο ACA500 Plus δείχνει να έχει λύσει κάποια θέματα σε τομείς που υστερούσε ο προκάτοχός του, με σημαντικότερο όλων το ότι μπορεί να μετατρέψει την 500άρα μας σε ένα WHDload μηχάνημα χωρίς την ανάγκη χρησιμοποίησης έξτρα επιταχυντή ή κάρτας μνήμης. Με τιμή στα 129,96€ και με όλα τα καλούδια που προανέφερα σίγουρα δείχνει ως μια (τουλάχιστον) ενδιαφέρουσα επιλογή. Ναι, νομίζω ότι ο Jens επέστρεψε!

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι γραφτό μας να ξεφύγουμε από την 500αρα τελικά! Ότι και να γίνει, όλο και κάτι θα βρεθεί να μας ξανασπρώξει σε αυτή...
    Επίσης δεν είναι γραφτό μας να περισσεύουν λεφτά στο τέλος του μήνα! Μία κάνα 1541 ultimate, μία η aca500 plus, μία το ένα μία το άλλο, μας "τα τρώει" κανονικά αυτό το χόμπι χειρότερα και από γκόμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω ρε φίλε... Εγώ νόμιζα ότι είχα ξεφύγει οριστικά και αμετάκλητα, αλλά όταν άρχισε να αργοπεθαίνει η 1200άρα μου (πρώτα το πληκτρολόγιο, στη συνέχεια ο ήχος) ε, ήρθε και το AmiPi drive του Δημήτρη κι έδεσε το γλυκό: ξαναγύρισα στην 500άρα! Ε, και ναι, είναι γεγονός, όλα αυτά που κυκλοφορούν κάθε τόσο και λιγάκι δεν βοηθάνε! :)

    Για το χόμπι μας και τα χρήματα ό,τι και να πεις είναι λίγο: "καταστροφή", "δράμα", "ναυάγιο" κλπ είναι μάλλον επιεικείς χαρακτηρισμοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.