Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Κυκλοφόρησε το 13ο τεύχος του περιοδικού Retro Planet!

Αυτά είναι: ενώ στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ο Παναθηναϊκός θα οργανώσει το τουρνουά "Diamonds Are Forever" προκειμένου να τιμήσει τον εμβληματικό του αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη και να αποσύρει τη φανέλα του με το νούμερο 13 εκεί ψηλά στην οροφή του Ο.Α.Κ.Α., εμείς εδώ στο Retro Planet γιορτάζουμε την είσοδό μας στο 4ο έτος κυκλοφορίας, και σας φέρνουμε το δικό μας 13άρι!


Ναι, είναι γεγονός: λες και δεν πέρασε μια μέρα από τότε, στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2013, που πιάσαμε για πρώτη φορά στα χέρια μας τα φρεσκοτυπωμένα αντίτυπα του παρθενικού, 1ου τεύχους του Retro Planet. Και σίγουρα τότε, κανένας δεν πίστευε ότι τώρα, 3 ολόκληρα χρόνια αργότερα, θα συνεχίζαμε την προσπάθειά μας με το ίδιο κέφι, την ίδια διάθεση και το ίδιο μεράκι, μένοντας ανεπηρέαστοι από το πέρασμα του χρόνου, τις οικονομικές δυσκολίες και το μιζέριασμα της καθημερινής ρουτίνας.


Όπως και τα τελευταία 12 τρίμηνα λοιπόν, η κυκλοφορία ενός ακόμα τεύχους του Retro Planet έρχεται να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, και αυτή τη φορά η εποχή είναι το φθινόπωρο, που ελπίζουμε να μας προσφέρει σύντομα κάποιες δόσεις δροσιάς για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας μια και καλή την ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού.


13ο τεύχος λοιπόν, και με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνει κανείς, από το εξώφυλλο κιόλας, την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει - για ακόμα μία φορά - οι γραφίστες μας, δουλειά που συνεχίζεται φυσικά με την ανάλογη ποιότητα και στις εσωτερικές σελίδες του τεύχους. Το 13ο Retro Planet λοιπόν, μετά το πάντα ενδιαφέρον editorial του Χρήστου Παπαδάκη συνεχίζει με τις ζουμερές και ενίοτε διασκεδαστικές ρετρο-αναδρομές από την πένα και με το χαρακτηριστικό στυλ του Νίκου Κανελλόπουλου.  Ο Νίκος υπογράφει και την επόμενη στήλη, τα ρετρο-νέα, που έρχονται να σας ενημερώσουν για κάποια τεκταινόμενα, γεγονότα και κυκλοφορίες στο χώρο του ρετρο computing/gaming που ίσως να μην είχατε την ευκαιρία να εντοπίσετε στο internet.


Κάτι ανάλογο πράττει και ο Γιώργος Σωκιανός, στον τομέα της Amiga αυτή τη φορά, με τη στήλη Amiga news που ακολουθεί και η οποία δίνει τη σκυτάλη στον υπογράφοντα, για τα 8/16 bits reviews που σε αυτό το τεύχος φιλοξενούν 3 εξαιρετικά παιχνίδια για τον ZX Spectrum, που σπρώχνουν το hardware του πολυαγαπημένου 8μπιτου υπολογιστή στα όριά του!



Στη στήλη 8 magic bits παρουσιάζεται ο Dragon 32, ένας υπολογιστής που άφησέ το δικό του στίγμα στο χώρο του ευρωπαϊκού home computing, και κυρίως στην αγγλική αγορά, αν και καταγόμενος εξ Ουαλίας.


Στο cover story του τεύχους, που απλώνεται σε 18 ολόκληρες σελίδες, ο υπογράφων καταπιάνεται με την Tandy/Radio Shack, μια αμερικάνικη εταιρία που αποτέλεσε έναν από τους πιονέρους στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών, καθώς και τη μαμά εταιρία του πρώτου του υπολογιστή. Με εκτενή ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία και κυκλοφορία του Model I καθώς και της προσπάθειας της εταιρίας να ακολουθήσει το τρένο των PC συμβατών υπολογιστών, το αφιέρωμα αυτό θα γεμίσει ευχάριστα τις ώρες της ραστώνης σας.




Στη συνέχεια, και πάλι από τον υπογράφοντα - ο οποίος είναι φανερό ότι έγραψε πολλές υπερωρίες στη δημιουργία του τρέχοντος τεύχους - η στήλη Lost Treasures μας θυμίζει ένα από τα καλύτερα racing games όλων των εποχών, το μοναδικό Screamer 2. Ακολουθούν τα νέα από το χώρο των adventure games από τον Αντώνη Ηλιάκη, τα οποία διαδέχεται η χορταστική παρουσίαση ενός πολυαγαπημένου τίτλου του παρελθόντος, του Police Quest II, και πάλι από τον Αντώνη.



Το τεύχος κλείνει ιδανικά με τον Ιορδάνη Κιουρτσίδη να μας γράφει για ένα μνημειώδες album της metal σκηνής με τον δικό του, ιδιαίτερο - και ιδιαίτερα άμεσο - τρόπο, το "Programmed" των Lethal, που κυκλοφόρησε το 1990.


Αυτά, λοιπόν! Πολύ ενδιαφέρουσα και ποικίλη ύλη, εξαιρετικό στήσιμο και πανέμορφο artwork συνθέτουν το 13ο τεύχος του Retro Planet! Όσοι ενδιαφέρεστε να το αποκτήσετε, μην παραλείψετε να στείλετε ένα email στο retroplanetmagazine@gmail.com ή να επικοινωνήσετε με τους... γνωστούς προμηθευτές σας! Μην καθυστερείτε όμως, γιατί τα αντίτυπα του περιοδικού έχει παρατηρηθεί ότι έχουν μια τάση να εξαντλούνται σύντομα!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί μετά από έλεγχο του διαχειριστή του blog προς αποφυγή spam σχολίων. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.